MISSIOPOLULLA

 

Missiopolulla blogi

Mikä ihmeen ALFA -kurssi?

Suosittu alfa-kurssi alkaa jälleen Kankaanpäässä 27.10. klo 18. Aloituspäivä on poikkeuksellisesti torstai, mutta muut kurssipäivät sijoittuvat perjantaille. Ilmoittautuminen on meneillään. Kurssipaikkana on Kankaanpään seurakunnan seurakuntasali (Keskuskatu 51). Kurssi on ilmainen. Mutta miksi kannattaisi ilmoittautua 21.10. mennessä tälle elämänmakuiselle kurssille, mikä on tavoittanut tähän mennessä miljoonia ihmisiä ympäri maailman. Alfa- kirjaimet kertovat tiivistetysti kymmenen luentokertaa sisältävän kurssin ajatuksen.

Alfa-kurssi on Avoin kaikille, nuoresta vanhempaan, epäilijästä uskonsankariin, kirkkoon kuulumattomasta seurakunta-aktiiviin.

Alfa-kurssi on myös Leppoisaa yhdessäoloa ja ajatusten vaihtamista. Moni on saanut ystäviä, kokenut yhteyttä ja jakamisen iloa, joku on syttynyt uudelleen rippikouluaikoja muistellen.

Alfa-kurssiin ei sisälly minkäänlaista Fanaattisuutta. Se on kiellettyä ja siksi pelko kurssilla tapahtuvasta käännyttämisestä on turhaa. Joskus kurssilaisen huolena on huoli poissaolosta kurssikerroilta. Sekin huoli on turha. Poissaoloja tulee, elämäähän tämä on.

Alfa-kurssilla Aterioidaan yhdessä. Eli kurssilla tarjolla Iltapalaa.

Vastaavana pappina kevään kurssilla toimii Minna Marjaniemi 0447133503.

Tiedonhalua, mielenkiintoa ja uteliaisuutta kristinuskoamme kohtaan on monella kurssilaisilla ollut jo aiemmin usean vuoden ajan, mutta sopiva osallistumisen muoto löytyi Alfa-kurssin muodossa. Alfa-tiimi toivottaakin Sinut lämpimästi tervetulleeksi syksyn kurssille. Lisätietoja saat tiimin vetäjältä, netistä Kankaanpään seurakunnan sivuilta ja osoitteesta www.alfakurssi.fi.

Ihminen on kiireinen. Kurssilaisilta saadun palautteen mukaan on kuitenkin ollut kannattavaa luopua kurssiperjantain tärkeästä harrastuksesta kurssin ajaksi. Kurssi on tuonut uusia ystäviä ja kaivattua syventymistä kristinuskomme perusteisiin.

 

MEDIAMISSIO2022 – SE LÖYTYI! SUOMESSA JA POHJOIS-SATAKUNNASSA 19.9. – 16.10.

Suomessa, Pohjois-Satakunnassa ja siis myös Kankaanpäässä toteutuu yhteiskristillinen mediamissio 19.9. – 16.10, joka on saanut nimekseen Se löytyi! Medialähetysjärjestö IRR-TV toimii mission organisaattorina. Mukaan on tähän mennessä ilmoittautunut lähes 400 seurakuntaa ja 40 kristillistä järjestöä ja herätysliikettä eri puolilta maata.

Viimeiset vuodet jokainen suomalainen ja koko maailma on elänyt isojen muutosten keskellä, varmasti monien muutosten keskellä myös omassa henkilökohtaisessa elämässä. Löytyisikö tunnelin päässä valoa, toivoa muutoksen keskellä! Ensimmäisen tapahtumaviikon aikana aiempien missioiden tavoin tähänkin missioon liittyy vahvasti henkilökohtaisia todistustarinoita sisältävä missiokirja, jota jaetaan laajasti kotitalouksiin. Kirjan painos on noin 2,2 miljoonaa kappaletta. Kirja sisältää tavallisten, tunnettujenkin ihmisten elämäntarinoita ja löytöjä, toivon näköaloja. Kirja on saatavilla seurakuntien toimistolla, mikäli jostakin syystä se ei postilaatikkoon tule.

Se löytyi! mediamission aikana evankeliumi on esillä eri medioissa koko Suomen kattavasti. Puheenaiheeksi nostetaan Jumala ja se, mitä yhteys Häneen merkitsee. Mukana Pohjois-Satakunnassa ovat Kankaanpään, Karvian ja Siikaisten evankelisluterilaiset seurakunnat sekä Kankaanpään helluntaiseurakunta. Kuukauden aikana järjestetään lukuisia erilaisia, myös helposti saavutettavia missiotapahtumia aina lapsiperheistä alkaen. Pohjois-Satakunnan tapahtumakalenteri julkaistaan Kankaanpään Seudussa maanantaina 19.9. ja on nähtävissä myös seurakuntien nettisivuilla. Lukuisat seurakuntien vapaaehtoiset ovat mukana yhdessä seurakuntien työntekijöiden kanssa kutsumassa mukaan. Mielenkiintoisista tapahtumista ensimmäisenä toteutuu vaellus ”pyhät paikat” Kankaanpään keskustan alueella lauantaina 24.9. Mukaan voi tulla yksin tai yhdessä perheen tai ystävän kanssa kävellen tai pyöräillen, toki juostakin voi! Sunnuntaina 25.9. toivottavasti tapaamme Artellissa yhteisessä aloitustapahtumassa, jossa puhujavieraana Kari K. Korhonen ja musiikissa Klaus ja Taru Myllymäki.

Missio22 Se löytyi! nostaa tärkeäksi myös lähimmäispalvelun. Yksinäisyys korostuu koronan jälkeisenä aikana ja yksinäisyyttä koetaan kaikissa ikäryhmissä. Joka kolmas suomalainen on yksinäinen! Mission kautta myös paikallisesti on jo saatu työkaluja ja tapoja seurakunnille löytää omalta alueeltaan ihmisiä, jotka kaipaavat ystävää, myös heitä, jotka kaipaavat monenlaista arjen apua. Kylillä onkin aktivoiduttu. On löytynyt vastuuhenkilöitä kokoamaan yhteisöjä, vahvistamaan yhteisöllisyyttä, löytämään avun tarvitsijoita. Hanke etenee seurakunnan tukemana pienin askelin, yhteyttä rakentaen. Kylillä kuuluu kutsu. Tervetuloa kaikki! Meitä tarvitaan, jokaista!

Kuluva viikko on Mission viimeinen valmisteluviikko. Jo keväästä saakka vapaaehtoisia on ilmoittautunut mukaan ja ottanut kutsun vastaan, lähtenyt liikkeelle. Valtavan hienoa on ollut huomata, kuinka kristityt ovat yhtä. Yhteisen jakamisen ja yhteyden kokemisen ilmapiiri on tullut todeksi ja koettu tärkeäksi, innostavaksi. Kristityillä on yhteinen tehtävä tässä maailmassa! Ja vielä ehtii ilmoittautua mukaan vapaaehtoiseksi, avuksi toisillemme, jos siltä sydämessä vähänkin tuntuu. Ota yhteyttä! Mediamissio2022 Se löytyi! avaustapahtuma on perinteisen lähetyksen syystorin yhteydessä ensi lauantaina 17.9. klo 9 - 12. Tiedossa on evankeliumin iloa, yhteyttä, tietoa missiotapahtumasta, musiikkia, yhteislaulua ja mukavia yllätyksiä! Elämähän yllättää, niin se on! Ja vielä, samana päivänä, samaan aikaan, on auki myös Se löytyi! Kohtaamispaikka Kauppatori 5, sisäänkäynti Torikadun puolelta. Olet lämpimästi tervetullut!

Mitä voisi sanoa ja toivoa! Jumalan valtakunta tuli lähelle ja tulee lähelle ihmistä erilaisissa elämän käännekohdissa, vaikeissakin, niissä erityisesti. Aika, jota elämme, on käännekohta ja laittaa etsimään ja pohtimaan, mistä kaikessa oikein on kyse tässä elämässä. Missio kutsuu kuulemaan ja löytämään Jumalan rakkauden!

Kankaanpään seurakunnan mediamissio22 yhteyshenkilö, vt. kappalainen Minna Marjaniemi

 

 

 

”Seurakunta, joka haluaa kasvaa, kantaa huolta hädänalaisten ihmisten tarpeista”

Meitä kristittyjä on kutsuttu pitämään huolta, jakamaan tasan.  Hyvän tekeminen ja köyhien puolustaminen on Jeesuksen tapa toimia.  Materiaalinen köyhyys on totta monen kohdalla myös meillä Suomessa, mutta köyhyys on juuri nyt ja kasvavassa määrin niin paljon henkistä köyhyyttä, yksinäisyyttä monella tavalla ja tasolla.  Viimeisten vuosien aikana on jouduttu, ehkä myös saatu elää todellisuudessa, että elämä totisesti on haurasta. Olemme toisistamme riippuvaisia: ihminen onkin ihmiset, kuten joku on lausunut.  Se on herättänyt! Tarvitaan toivoa!  Seurakunnan tehtävä on tuoda toivoa toivottomuuden keskelle.  Miten seurakunta tekisi näkyväksi olla Pyhän kolminaisuuden yhteisö! Miten voisi toteutua ajatus siitä, että seurakunta on kaikkien seurakuntalaisten koti, kuten koulutuspäivässä kuulimme? Mitä voidaan tehdä yhdessä?

Mediamissio2022 Se löytyi! etsii myös keinoja rakentaa diakonista seurakuntaa, ainakin se on saanut minussa heräämään tällaisen toivon.  Viime kuukaudet olen rukoillut ja etsinyt, ihmetellyt paikkaani diakoniapastorina ja Jumala on avannut ja täyttänyt, vahvistanut. Olen havainnut, että onhan minulla, ennakkokäsityksestäni poiketen lähes 30 vuoden kokemus diakoniatyöstä.  Olen kokemusasiantuntija ja monet kerrat kertonut todistuksessani siitä kiitollisuudesta, jonka kohteeksi lopulta osoittautui Jumala.  Seurakunnan diakoniatyö on ollut rinnalla kulkija ja tehnyt näkyväksi syrjäytettyä, jotta ei syrjäytyisi. Kutsunut ja kohdannut, rukoillut perheen ja lapsen puolesta.  Ja lopulta, toivo tuli toivottomuuteen!  Evankeliumin ääni!  Omalla missiopolullani olen ymmärtänyt, että ….sen, mikä maailmassa on halpasukuista ja halveksittua, sen Jumala valitsi, sen, joka ei mitään ole, tehdäksensä mitättömäksi sen, joka jotakin on… (1. Kor.1:28)….tai luulin olevani.  Kiitos, kiitos ristinmuotoisesti! Kiitos Jumalalle lapsesta!

Lahjaksi olen saanut, lahjaksi tahdon antaa! Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa! Yhteiskristillisen Mediamissio2022 diakoniakoulutus  la 27.8. Kankaanpään seurakuntasalissa innosti.   Saimme kuulla yksinäisyys – teemasta neljästä näkökulmasta: aikuiset, nuoret, seniorit ja maahanmuuttajat.  Käytännön vinkkejä ja mahdollisuuksia löytää ja nähdä saimme myös.  Koulutussessioiden välissä oli keskustelulle aikaa ja se oli varmasti päivän parasta antia - saada pohtia, miten etenemme syntyneen missio22 ”ystäväpalvelun ja kohtaamisen” -  kylähankkeen kanssa.

Askelia eteenpäin on jo menty ja uusia asetettiin.  Ei monimutkaista, aivan tavallista ja yksinkertaista, pienimuotoista. Tavoitteena on löytää, yhdistää ja osallistaaCarl-Erik Sahlbergin ajatukset kasvavasta seurakunnasta loksahtelevat paikoilleen ajatuksissani.   Sahlberg kirjoittaa: Tukholman seurakunnassa ei jääty vain toivottamaan ihmisiä tervetulleeksi kirkkoon, vaan he koettivat itse lähteä liikkeelle.  Seurakunta alkoi tehdä pienimuotoista etsivää työtä.  Kaikki alkoi pienestä, mutta ihmisten kohtaaminen ja tarpeiden kuuleminen johtaa avuntarvitsijoita Kristuksen luo.  Oppi oli se, että seurakunta, joka yrittää kulkea Jeesuksen diakonisissa jalanjäljissä, saa vastavuoroisesti todella paljon.

Saa yksimielisyyttä, sillä kova sosiaalityö edistää yksimielisyyttä. (senhän olemme nähneet Ukrainan sodankin aikana.) Saa maallikkojen aktivoitumista: Monet kristityt ovat kyllästyneet istumaan kirkonpenkeissä.  He haluavat tehdä jotakin. Seurakunta, joka oikeasti menee ulos kadulle, vetää puoleensa.  Saa arvostusta: Seurakuntaa, joka työskentelee köyhien parissa, arvostetaan yhteiskunnassa.  Saa rukousta: Sosiaalityö on vaikeaa ja toivotonta, jollei Jumala ole siinä mukana.  Sosiaalisen sitoutumisen palo saa ihmisen lähes automaattisesti etsimään Jumalaa syvemmin, rukoilemaan innokkaammin, janoamaan sitä, että voisi päivittäin täyttyä hänen voimallaan ja saada apua rukoilemiseen ihmisten vapauttamiseksi esim. huumeista ja rikollisuudesta. Saa kasvua: Seurakunnalla, joka ei ainoastaan saarnaa laupiaasta samarialaisesta, vaan pyrkii myös toimimaan samalla tavalla, on rajattomat mahdollisuudet tavoittaa ihmisiä.  Maailma on täynnä avuntarvitsijoita – ja heitä tulee vain lisää.”

Tulevan syksyn aikana kylillä kuuluu kutsu kyläläisille tulla yhteen.  Auttavat yhteisöt ovat nyt tärkeitä ja merkityksellisiä.  Auttajan tukeminen on tärkeää. Se on seurakunnan tehtävä. Avun tarpeen tietää vain jokainen itse.  Pitää siis kysellä!  Monella ei ole ketään (Joh.5:1-9).  Joka kolmas suomalainen kärsii yksinäisyydestä.  Voisinko minäkin ja sinä pitää tuntosarvet esillä – nähdä kaipaavan ja apua tarvitsevan.  Kulkea rinnalla, ystävänä yksinäiselle, rakastaa myös heitä, joita on vaikea rakastaa.   

Tärkeä diakoniatyö. Viimeisten kolmen vuoden aikana Jumala on johdattanut minut yhteistyöhön diakoniatyöntekijöiden kanssa.  Arvelenkin että Hänellä on jotakin sanottavaa minulle heidän kauttaan.  Yritän ymmärtää.  Tyhmäkin saa ymmärrystä (sanotaan mielipsalmissani), kun rukoillen kulkee, sen olen niin monta kertaa todennut:). Seurakunnan diakoniatyössä totisesti töitä riittää ja tehdään paljon ihmisten auttamiseksi.  Kiitos jokaiselle diakoniatyöntekijälle!! 150 vuotta on tehty tätä merkityksellistä työtä.  Suuri kiitos kuuluu myös niille lukuisille vapaaehtoisille, jotka ovat olleet mukana.  Kiitos! Ja uusille tulijoille: Kiitos, kun lähdet mukaan!!

”Kasvua toivovan seurakunnan täytyy kohdata ihmisten tarpeet.  Alkukirkko toimi juuri näin! Emme pääse pitemmälle kuin ensimmäisen kirkkohistorian eli Apostolien tekojen kuuteen ensimmäiseen lukuun, kun kohtaamme ”päivittäisen avustusten jakamisen” (Ap.t.6:1).  Se, että jakamista ei lyöty laimin, oli ensimmäiselle seurakunnalle yhtä raamatullista, kuin se ettei lyöty laimin Jumalan sanaa (Ap.t.6:1-2).  Ensimmäinen seurakunta muisti Jeesuksen sanat: ” Minä olin nälkäinen, ja te annoitte minulle ruokaa” (Matt. 25:35). Paavalikin kehotti nuoria kristittyjä ”muistamaan heidän köyhiään” (Gal.2:10).”

 

 

Kohti missiota22!

Minua jännittää.  En ole aiemmin kirjoittanut blogia, mutta kun nuoremman sukupolven edustaja sanoi, että voisit, jäin sitä miettimään.  Olen pohtinut ja miettinyt, olen rukoillut, että saisin rohkeuden alkaa blogikirjoittajaksi.  Ja tässä sitä nyt ollaan, kirjoittamassa ensimmäistä kirjoitustani.  Onneksi on google!  Siihen kirjoitin ”blogin aloittaminen”.  Sieltä tuli hyviä ohjeita ja niitä seuraten pääsen alkuun, mahtavaa!

Yksitoista helppoa vinkkiä! 

Kirjoita siitä, mikä kiinnostaa.  Minua kiinnostaa kasvava seurakunta.  Kiitos rakkaalle työkaverilleni diakoniatyöntekijä Aki-Petri Heinolle siitä, että hän tutustutti minut pastori Carl-Erik Sahlbergin ajatuksiin ja innostavaan missio-otteeseen!  Muistoissa ovat yhteiset keskustelut ja visiot, rukoukset ja yhteinen näky, mikä johti yhteiseen käytännön toimintaan ja kasvavaan seurakuntaan.  

Carl – Erik Sahlberg on ruotsalainen teologian tohtori, joka sai kokea Santa Claran seurakunnassa Tukholman keskustassa, miten seurakunta kasvaa. Kun hän tuli seurakunnan pastoriksi, vain kourallinen ihmisiä kuului yhteisöön.  Nykyään jumalanpalveluksessa kävijät täyttävät sen joka sunnuntai.  Kirkko ei ole yhtenäkään päivänä viikosta tyhjillään.  Se on tullut tunnetuksi siitä, että siellä kohdataan syrjäytyneet ihmiset. 

Olen lukenut moneen kertaan kahden vuoden aikana pastorin ajatuksia ja pohtinut niitä. Asioita, kristillisen seurakunnan kasvutekijöitä.  Sahlberg löysi ne tutkittuaan Raamattua, kirkkohistoriaa ja nykyajan kasvavia seurakuntia.  Hän on ajatellut myös meidän Suomeamme! Carl-Eerik Sahlberg vietti eläkevuosiaan Tansaniassa ja siellä hän myös kuoli 17. marraskuuta 2021.  Rauha hänelle! Minun rukoukseni on, että hänen perintönsä ja ajatuksensa saisivat olla vahvistamassa myös Kankaanpään seurakunnassa Jumalan tahdon mukaista toimintaa ja olla rakentamassa ehkä jotakin uutta.  Uuden edessä ollaan monella tavalla ja tasolla.  Olkoon se polku Jumalan missioon, missiopolulla!

Tämän blogin tavoite…..hmm.  Ukko.fi sivustolla on mielenkiintoisia kohtia: haluatko verkostoitua? Haetko lisää asiakkaita? Hoidatko asiakassuhteitasi? Haetko töitä? Onko blogi tärkeä osa viestintääsi?

Ihan hyviä kaikkikin.  Mutta tärkeintä on muistuttaa, että Jumalan asialla ollaan.  Hän tahtoo yhdistää ihmisiä, Hän tahtoo, että kaikki pelastuisivat. Hän tahtoo rakastaa ja pitää huolta jokaisesta luodustaan, ihan jokaisesta. Hän tahtoo vaikuttaa meidän jokaisen elämässä!!!!  Ja kyllä, olen tämän Mediamissio22 aikana huomannut ja herännyt siihen, kuinka tiedotus on todella vaikea laji, mutta koska Jeesus on minulle tärkeä, hän on kaikki, ja koska hän on luvannut varustaa jokaista omaansa viemään missiotaan pelastuksesta tässä maailmassa,  minulla on luottavainen olo Hänen viestinviejänään. 

Tämän blogin tavoitteena on viestiä ja kirjoittaa  Carl-Erik Sahlbergin  tekstin herättämistä ajatuksista, joiden ytimessä ja tavoitteena on kasvava seurakunta, keskiössä Kristus ja rukous.

Rakkaat ystävät, blogin lukijat!  Vasta kaksi yhdestätoista kohdasta on käyty.  Ehkä vähän pitää tiivistää loput kohdat. Tässä alkaa oppia, askel askeleelta.  Toivon että kirjoitukset olisivat hyödyllisiä lukijalleen ja innostaisivat – kuten sanottu: Innostu missiosta! 

Mediamissio22 on valmisteluvaiheessa ja innokas yhteiskristillinen joukkomme ”nyrkki” kutsuu, rohkaisee, varustaa ja yhdistää erilaisten koulutusten kautta vapaaehtoisten joukkoa ja rukoilee sen kasvamista päivä päivältä suuremmaksi. 

Blogikirjoittamisen aloittamisen ohjeissa sanotaan, että kirjoita säännöllisesti ja vapaasti, niin kuin puhuisit ja että blogin kirjoittaminen ei ole kuolemanvakavaa.  Niin, kirjoittaminen on minusta hauskaa puuhaa, huumoriakaan unohtamatta. Mutta! Asia, josta kirjoitan, näkökulma, josta katson, syy, miksi kirjoitan, on kuolemanvakava.  Missiopolku kutsuu elämänpolulle!

Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, taivaan tähtien Isältä, jonka luona ei mikään muutu, ei valo vaihdu varjoksi.         

                                                                                                                                                 Jaak.1:17