Yhteisvastuu 2024 auttaa yksinäisiä nuoria

Yksinäisyys satuttaa yhä useampaa nuorta

– 4.2. alkava Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten psykososiaalisen tuen lisäämiseksi

Tämänvuotinen Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorille, jotka kokevat syvää yksinäisyyttä tai ovat vaarassa syrjäytyä, menettää elämänhallintansa tai mahdollisuutensa hyvään elämään Suomessa ja maailmalla. Tuotosta ohjataan 40 prosenttia Suomen evankelis-luterilaisille seurakunnille ja HelsinkiMissiolle nuorten hyväksi tehtävään työhön. Maailman katastrofialueiden nuorten auttamiseen suunnataan 60 prosenttia tuotosta. Apu menee perille Kirkon Ulkomaanavun työn kautta.   

Vuoden 2024 Yhteisvastuu-piispa Kaisamari Hintikka korostaa aikuisten vastuuta nuorten yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentämisessä. Hän sanoo, että on tärkeää estää kiusaamisen ja ulkopuolelle sulkemisen yleistyminen nuorten keskuudessa ja tunnistaa tilanteet, joissa nuori jää ulkopuolelle.

Yksinäisyys ja elämänhallinnan menettäminen on ahdistava, yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Tällä hetkellä yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista noin 14 prosenttia kokee yksinäisyyttä. Joka neljännellä nuorella ei ole porukkaa, johon kokisi kuuluvansa eikä yhtään läheistä ystävää.

Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoista 20 prosenttia kohdistetaan HelsinkiMissiolle, jonka valtakunnallinen School to Belong -ohjelma auttaa kouluyhteisöä ympäri Suomen tunnistamaan ja lievittämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä sekä tarjoaa työkaluja yksinäisyyteen puuttumiseen. Nuorten kriisipiste tarjoaa matalan kynnyksen ammatillista keskusteluapua.

Nuorten kriisipisteen päällikkö Heidi Rouhiainen HelsinkiMissiosta toteaa yksinäisyyden olevan meille kaikille tuttu tunne. Kaikki tuntevat joskus yksinäisyyttä ja tunnistavat sen, mutta pitkittyessään se on haitallista.

Yksinäisyyttä tuntevista nuorista 42 prosenttia ei koe pystyvänsä vaikuttamaan yksinäisyyteen. Nuorten kriisipiste tarjoaa keskusteluapua yksinäisyyteen. Myös kouluyhteisöllä on tärkeä tehtävä tarjota nuorille turvallinen paikka opetella sosiaalisia taitoja ja konkreettisia keinoja puuttua yksinäisyyteen. Jokainen nuori ansaitsee kokea kuuluvansa yhteisöön.

Apua oman alueen nuorille 

Yhteisvastuun keräystuotosta 20 prosenttia käytetään paikallisten nuorten tukemiseen sekä muuhun oman alueen auttamistyöhön. Kankaanpään seurakunnasta toimintaa on lupautunut suunnittelemaan nuorisotyönohjaaja Anna-Mari Erkkilä ja yhteistyökumppanikseen hän on pyytänyt koulusosionomi Kati Hietikon.

Koulutusta ja tukea kriisialueiden uhreille  

Tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA:n) katastrofirahastoon, josta tuetaan humanitaarisen avun muodossa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä maailman katastrofien keskellä. Avustustarpeiden syitä ovat useimmiten luonnonkatastrofit (kuivuus, tulvat, myrskyt, maanjäristykset), aseelliset konfliktit ja äkilliset onnettomuudet.  

Tämänvuotisessa keräyksessä esitellään erityisesti KUA:n avustustyötä Ugandassa, joka on yksi maailman eniten pakolaisia asuttavista maista. Ugandassa asuu yhteensä 1,5 miljoonaa pakolaisena maahan tullutta ihmistä. Heistä kolmasosa on kotoisin vuosikymmenien konfliktin runtelemasta Kongon demokraattisesta tasavallasta.

Kirkon Ulkomaanapu tekee työtä Ugandassa kuudella pakolaisasutusalueella. Koulutushankkeiden avulla parannetaan koulutuksen saatavuutta rakentamalla uusia ja turvallisia luokkahuoneita, järjestämällä kouluun paluuseen kannustavia kampanjoita ja lisäämällä tietoa koulutuksen tärkeydestä sekä jakamalla oppimateriaaleja ja hygieniapakkauksia. Tukemalla lasten ja nuorten koulunkäyntiä ja tarjoamalla ammatillista koulutusta mahdollistetaan pakolaisina saapuneille nuorille valoisampi tulevaisuus ja kestävä toimeentulo. Lisätietoa keräyksestä voi lukea nettisivuilta: yhteisvastuu.fi, helsinkimissio.fi,
kirkonulkomaanapu.fi  tai evl.fi

Keräyksestä Kankaanpään seurakunnan alueella voit lukea osoitteesta kankaanpaanseurakunta.fi

Kankaanpäässä voit osallistua keräykseen monin tavoin:

  • 4.2. lahjoittamalla kolehtiin jumalanpalveluksessa

  • lahjoittamalla keräyslippaaseen seurakunnan toimistolla, tilaisuuksissa tai seurakunnan nettisivujen kautta

  • 13.2. klo 11 nauttimalla hernekeittolounasta seurakuntasalissa tai ostamalla sitä mukaan

  • 15.2. klo 12 tuomalla suksesi voideltavaksi hautausmaan huoltorakennukselle

  • 14.3. klo 18 osallistumalla konserttiin seurakuntasalissa, jossa esiintyvät Musiikkiopiston oppilaat ja Soliseva-kuoro

  • pankkisiirtolomakkeella, joita jaetaan Kankaanpäässä koteihin helmikuussa

  • lahjoittamalla MobilePay-sovelluksella Kankaanpään seurakunnan numeroon 89860

  • lahjoittamalla lipaskeräykseen kauppojen edustalla ennen Pääsiäistä

Lisätietoa keräyksestä löydät seurakunnan ilmoituksesta Kankaanpään seudussa sekä keräyksen sivuilta: www.yhteisvastuu.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kiitos lahjastasi!

 

Pasi Junnila Yhteisvastuun keräyspäällikkö Kankaanpään seurakunnassa

Yhteisvastuu lahjoitus

 

 

Voit lahjoittaa myös mobilepayn kautta

Numero on 89860

Hernekeittomyynti seurakuntasalissa 13.2. klo 11-12.30.
Hernekeittomyynti