Siunauksen musiikki

Siunauksen musiikillinen kulku on tavallisesti seuraava: alkusoitto (alkuvirteen), alkuvirsi siunaustoimitus, loppuvirsi sekä päätösmusiikki. Toisen näistä virsistä voi korvata tai niiden lisäksi voi olla laulu- tai musiikkiesitys. Tähän tulisi kappeliin aikaa varata tunti. Kukkien laskeminen haudalla on hyvin luontevaa.

Jos kukat halutaan laskea kappelissa sisällä tai siunaukseen halutaan enemmän musiikkia, tulee tämä huomioida jo kappelia varattaessa. Aikaa tulee tällöin varata 1,5-2 tuntia. Jos kukat lasketaan kirkossa, se voidaan tehdä ennen alkuvirttä tai Herran siunauksen jälkeen. Siunaustilaisuuden päätyttyä loppuvirteen kantajat asettuvat kantamaan arkkua, saattoväki noutaa kukat ja asettuu kantajien jälkeen.

Toimituksen musiikin kokonaisuudesta tulisi aina keskustella sen musiikista vastaavan kanttorin kanssa; musiikkivalinnat vaikuttavat toimituksen tunnelmaan ja sisältöön. Virsistä voidaan keskustella siunauksen toimittavan papin kanssa. Mikäli siunauksen suorittaa joku muu kuin seurakunnan oma pappi, on yhteydenpito kanttoriin välttämätöntä tiedonkulun turvaamiseksi.

Omaiset voivat kutsua kanttorin muistotilaisuuteen. Kanttori voi osallistua tilaisuuteen, jos muu työtilanne ei sitä estä. Tästäkin on hyvä ajoissa puhua kanttorin kanssa.

Siunaukseen sopivia virsiä löytyy mm. seuraavista virsikirjan osastoista: Hautaus 242- 249, Kiitos ja ylistys 320- 345, Aamu ja ilta 532- 566, Vuodenajat 567- 576 ja Kuolema ja iankaikkisuus 604- 632

Esimerkkejä siunaukseen sopivasta urkumusiikista:

Johann Sebastian Bach:   Air,    Arioso (Sinfonia),    Ich ruf zu dir (ja muita urkukoraaleja)
muuta urkumusiikkia

Dietrich Buxtehude:  Erhalt uns bei deinem Wort
César Franck:  Interlude
Remo Giazotto:   Adagio (Albinoni)

Adolf Hesse:  Andante

Georg Friedrich Händel:  Largo

Armas Järnefelt: Kehtolaulu

Oskar Lindberg: Vanha virsi Taalainmaalta
Felix Mendelssohn: Hymne (O könnt ich fliegen wie Taube)